Parke, yüzeyleri düzgün, kalınlığı homojen, yan ve baş yüzeylerde birbirleriyle birleştirilmesini sağlayacak biçimde lamba ve zıvana açılmış olan, prizma şeklinde döşeme veya kaplama malzemesi olup tabla parke, masif parke ve mozaik olmak üzere üç grupta toplanabilmektedir.
TS 5204 EN 13756 (2004)’de genel olarak parke “döşenmeden önce en az 2,5 mm’lik bir üst tabaka kalınlığına sahip olan ahşap yer döşemesi” şeklinde tanımlandırılmıştır.
Parkecilik belli bir endüstri şubesi teşkil etmekte, yalnız başına ve yahut kereste fabrikalarının yanı başında tali bir imalat kolu halinde faaliyette bulunmaktadır. Ülkemizde parkecilik ekseriyetle kereste fabrikalarımızın bir şubesini teşkil etmekte, meşe ve kayın kerestesinin küçük boyutlarda ve keresteliğe elverişli bulunmayan kısımlarının değerlendirilmesi hususunda önemli bir rol oynamaktadır.
Parke ilk olarak Viyana’da “Karpuz Iner” manastırında kullanıldığı için eski zamanlarda “Viyana yer döşemesi” veya “Karpuz Iner” yer döşemesi adıyla anılmıştır.
Parke ilk zamanlarda basit planyalarda elle rendelemek suretiyle ilkel bir biçimde üretilmiş ve sonraları ise Groskopfun 1910'da planya makineleri için icat ettiği otomatik itme tertibatı, parke imalinin gelişmesi ve planya makinelerinde emniyetle çalışmanın sağlanması bakımlarından çok önemli olmuştur.
O yıllarda parke fiyatları oldukça yüksek seviyelerde olduğundan, parke kullanımım dar bir çerçevede kalmıştır. İlk dönemlerde parke, 4 taraflı geçme özelliğine sahip uzun masiften üretilip çalışma riskine karşı yere çivi ile tutturuluyordu.
1950’li yıllara gelindiğinde ise, maliyetleri düşürülerek daha büyük boyutlu parkelerin yapımına gidilmiştir. Lam parke ve mozaik parkelerin boyutlarının küçüklüğünden hoşnut olamayan tüketiciler, fiyatı düşük büyük boyutlu parke aramaya başlamıştır. Bu arayışlar sonucu masif rabıta parke geliştirilmiştir.
1983 yılında, lamine parkenin tasarlanması ve üretilmesiyle parke sektöründe bir devrim gerçekleşmiştir. Bu yenilik ile çok parçalı fakat oldukça dayanıklı ahşap parke üretilmeye başlanmıştır. Giordano tarafından icat edilen lamine parke ile ahşap parke sektöründe yepyeni bir dönem açılmış, parkenin estetiği artarken, uygulanma kolaylığı sağlanmış ve dayanıklılığı en üst düzeye çıkartılmıştır.
Bugün modern yapılarda geniş ölçüde yer döşemesi olarak kullanılan parke dış görünüşü bakımından diğer döşeme çeşitlerine nazaran tabi, güzel ve sıcak görünüşlü bulunmaktadır. Bundan başka, parke ısıyı iyi yalıtmakta, dolayısıyla zeminden gelen soğuk etkilere karşı koymaktadır. Sıcak ve sıhhi bir döşeme olup, ev sağlığında önemli bir rol oynamaktadır.
Keza, parke, yapılarda sesi izole bakımından iyi vasıflara sahiptir. Elastiki bir zemin teşkil etmesinden dolayı, bilhassa içerisinde bütün gün çalışılan yerlerde ayakları ve mafsalları korur. Aynı zamanda optik ve ince mekanik endüstri alanlarında elastikiyete sahip oluşu ve sıcak bir zemin teşkil etmesi sebebiyle bilhassa tercih edilmektedir. Parke, elektriğin geçmesine karşı iyi bir yalıtım gösterir ki bu husus evlerde ve çalışma yerlerinde önemlidir. Zevke, göre bulunduğu yerin atmosferine uygun şekilde çeşitli döşeme şekilleri, ağaç cinsine göre renk farklılıkları bulunan bir malzemedir
1 Ağustos 2015 Cumartesi
Parke Nedir ve Parkenin Özellikleri Nelerdir
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder