Günümüzde zemin kaplaması olarak çok çeşitli malzemeler kullanılmaktadır. Ağaç ürünleri, PVC, seramik, halı vb. malzemeler örnek olarak gösterilebilir.
Ağaç ürünü malzemeleri arasında ilk sırayı laminat parke almaktadır. Çünkü laminat parkenin diğer ağaç ürünlerine göre farklı özellikleri bulunmaktadır. Doğallık, çevreyle dost olması, uygun kullanıldığında uzun ömürlü olması, kolay uygulanması, düşük ısı iletkenliği, sesi emebilen yapısı, doğada kolayca bulunabilmesi laminat parkeyi üstün kılmaktadır. Laminat parke, bu özellikleri ile ahşap parkeye alternatif olarak üretilmiş bir üründür.
Laminat parke: dolgu kısmı yüksek yoğunlukta yonga-levha ya da orta veya yüksek yoğunlukta lif- levhadan oluşmuş, üzeri laminant ile kaplı bulunan ahşap kökenli yer döşeme malzemesidir. Laminat parke iki ana malzemeden oluşur. Bunlar laminat ve lif ya da yonga levhadır.
Parkenin kullanım yeri ve yoğunluğuna bağlı olarak lif ya da yonga levha kullanılır. Yonga levha ve MDF (MediumDensityFiberboard)’ye oranla daha yoğun bir malzeme olan HDF (High DensityFiberboard)’nin darbe ve ezilmelere karşı dayanımı daha yüksektir. Bu yüzden laminat parke üretiminde HDF kullanımı daha yaygındır.
Laminat Parkenin Yapısı:
Laminat parke temel yapı itibarı ile dört katmandan oluşmaktadır:
Koruyucu Üst Tabaka
''OVERLAY'' adı verilen bu tabaka laminat parkenin yüzeyinin çizilmelere, darbelere, aşınmaya, yanmaya, yağlara, asit ve alkalilere karşı dirençli olmasını sağlayan melamin formaldehit reçinesi ve alüminyum oksit ihtiva eden film tabakasıdır.
Dekor Kağıdı
Laminat parkeye desen vermek amacı ile kullanılan tabakadır. Laminat parkenin deseni kağıt ile edildiği için istenen desenin kusursuz bir şekilde hazırlanması mümkündür. Ayrıca yüksek miktarda ahşap parkenin aynı zamanda aynı sınıftan elde edilmesi güçtür. Fakat laminat parkede dekor kağıdı sayesinde aynı desenden istenen miktarda temin edilebileceği gibi desenin devamını yıllar sonrada bulmak mümkündür.
Dekor kağıdı yapıştırılmış yüzeyler, özellikle duroplastikmelamin reçinesi ile bağlantılı olup, endüstri toplumlarında gelişen ileri teknoloji ile beraber belirgin ve artan bir öneme sahiptir. Nitekim dekor kağıdı kullanılarak üretilen mobilya yüzeyleri, Batı Avrupa da tüm mobilya yüzeylerinin %50’ sinde uygulanmaktadır. Dekor kağıdı özel preslerde belirli ısı ve basınç altında HDF levhanın yüzeyine kaplanmaktadır.
Taşıyıcı Tabaka- HDF (High DensityFiberboard)
Odun ya da diğer lignoselülozik materyalin lif yada yonga boyutlarına indirgenip sentetik tutkallarla işlem gördükten sonra sıcaklık ve basınç altında preslenmesi ile elde edilen geniş boyutlu odun kökenli malzemelerdir. HDF’nin %90’ını odun lifleri, %10’unu sentetik tutkallar oluşturmaktadır. Çok farklı kullanım alanları olan bu malzemeler laminat ile birlikte yer döşemesi olarak değerlendirilebilme imkanı bulmuşlardır. Bu malzemelerin üretimi ile farklı odunsu artıkların değerlendirilebilmesi mümkün olmaktadır. Ayrıca, geniş boyutlu ve homojen yapıda olan, kusur içermeyen malzemelerdir. Çalışma oranları ve ısı iletkenlikleri düşüktür. Ses yalıtımı ve soğurma özellikleri vardır. Masif odun karakterine yakın olması kolay işlenebilmesi, düzgün yüzey vermesi, dirençli ve dayanıklı olması, yüzey işlemlerine uyumlu olması lif levhaya verilen önemin artmasına neden olmuştur.
Denge (Balans) Katmanı
Balans katmanı (Underlay), parke panelinin alt yüzünü oluşturan, parkenin neme karşı dirençli olmasını sağlayan aynı zamanda parkenin üst yüzeylerine uygulanan katmanlar sebebiyle parke panelinin dönmesini engelleyen melamine emdirilmiş kağıttan üretilen malzemedir.
4 Ağustos 2015 Salı
Laminant Parke Nedir ve Yapısı nasıldır?
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder